Historie Kasteel Baexem

Historie Kasteel Baexem

 

Het kasteel was het stamhuis van de familie van Baexen. De allereerste vermeldingen van de naam “van Baexen” komen van halverwege de 13e eeuw. Baexem stond onder het gezag van de abdis van Thorn.
Waarschijnlijk zijn de 3 heren (ridders) Jan, Hendrick en Level (vertegenwoordigers van de bevolking van Baexem) gesneuveld in de slag bij Woeringen in 1288.

Over de oudste bouwgeschiedenis van het huis is niet veel bekend. De oudste bovengrondse delen van het gebouw zijn 17e eeuws.
De kelders zijn ouder, met name het gedeelte onder de rechtervleugel. Aan de rechterkant heeft een woontoren gestaan die waarschijnlijk tot het oorspronkelijke stamhuis heeft behoord. Tegen de toren hebben 1 of 2 vakwerkhuizen gestaan. Wanneer deze huizen uit steen zijn opgetrokken is niet bekend.

Later is er een nieuwe vleugel bijgekomen die loodrecht op de oorspronkelijke vleugel staat. In de 18e eeuw is de linkervleugel bijgebouwd. Hierdoor krijgt het kasteel een min of meer symmetrische vorm.

Aan het begin van de 19e eeuw was het kasteel aan drie zijden door een gracht omgeven. Verder lag er nog een gracht om de moestuin van het kasteel. In het midden voor het hoofdgebouw is een stenen brug gemetseld met een poortgebouw. Later is er een nieuwe voorgevel gemaakt die een paar meter voor de bestaande voorgevel staat. Door deze extra voorgevel ontstaat er een gang die een verbindend element vormt tussen de twee zijvleugels.

Aan het eind van de 19e eeuw werd het kasteel gespitst. Er zijn hierna nog een aantal verbouwingen geweest. Het interieur van het hoofdgebouw is in de 19e en 20e eeuw sterk gewijzigd. In het linker gedeelte bevindt zich thans Hotel Kasteel Baexem.

Historie Kasteel Baexem
Historie Kasteel Baexem
Kasteel Baexem
Historie Kasteel Baexem

Pin It on Pinterest

Share This